Musik og arbejdsglæde

Posted by:

Musik kan bruges mod stress, og når du skal koncentrere dig. Begge ting er vigtige for at få en god arbejdsdag. Men hvordan kan vi bruge musikken til at forbedre vores arbejdsglæde generelt?

Lad musikken styre dit humør

Baseret på en undersøgelse, som Mind Moving Music har lavet, bruger 25 % musik til at komme i godt humør. 57 % vælger først og fremmest musikken på basis af det humør, de er i.

Men hvad med at tænke anderledes?

Musik har en unik evne til at påvirke vores humør. Vi bliver positive af glad musik og triste af sørgmodig. Kort sagt påvirker musikken vores følelser direkte. Og det i så høj grad, at det kan  måles. Din hjerne reagerer nemlig på samme måde på musik, som udtrykker en bestemt følelse, som når vi rent faktisk oplever følelsen. Trist musik menes endda at udløse de samme hormoner, som gråd gør.

Så istedet for at sætte musik på, der passer til dit humør, skulle du måske sætte musik på, der kan styre dit humør hen i den retning, du gerne vil have det.

Hvad ved vi ellers om musik og arbejde?

Vi ved idag rigtigt mange ting om, hvordan musik kan påvirke os, mens vi arbejder. Lad mig komme med nogle eksempler:

 • Du løser rutineopgaver hurtigere og bedre.
 • Du får flere og bedre idéer.
 • Kirurger oplever mindre stress og udfører deres arbejde hurtigere og mere præcist.
 • Vi oplever større fællesskab af musik. Hormonet oxytocin, som også kaldes tillidshormonet, udløses nemlig, når vi lytter til musik eller synger sammen. Tid til at få morgensang på programmet på kontoret?
 • Du får et skud lykkehormon, når du hører musik du godt kan lide. Det får dig til at føle dig godt tilpas og hjælper samtidig på koncentrationen.
 • Musik sænker niveauet af stresshormoner.
 • Nogle mennesker har brug for baggrundstøj for at koncentrere sig – andre er overfølsomme. Det er vigtigt for begge parter at vide.

Politik omkring musik

Der er altså mange gavnlige effekter af musik, som kan være med til at øge både effektivitet og arbejdsglæde. Endda på samme tid.

Alligevel synes 20 % ikke det er ok, når andre sidder med musik i ørerne, mens de arbejder. Men som vi har set på, kan det være den eneste måde, de kan koncentrere sig ordentligt på. Så hvad er ok og hvad er ikke på arbejdspladsen?

De færreste arbejdspladser har regler for, hvornår og hvordan man må lytte til musik i løbet af dagen. Men det er der altså al mulig grund til at have:

 • For at undgå at enkelte personer bliver forstyrret.
 • For at give plads til, at nogen har brug for stilhed eller mens andre har brug for støj for at koncentrere sig.
 • Fordi det kan gøre arbejdet lettere, mere effektivt og mindre stressfyldt.

Men vigtigst af alt: Musik på arbejde kan bidrage at få en dag med langt mere arbejdsglæde!

Forslag til at få større arbejdsglæde ved hjælp af musik 

 1. Lav dit eget ugesoundtrack og lad musikken styre dit humør.
 2. Syng sammen og få en større fællesskabsfølelse.
 3. Del musik, som virker for dig til forskellige opgaver, med kolleger.
 4. Hav en fælles “nu skal vi give den en på skallen” sang.
 5. Få kedelige rutineopgaver til at glide bedre ved hjælp af musik.

Tilbage

0

Add a Comment


UA-55959020-1