Du smager med ørerne

Posted by:

Ok – vi kan ikke smage med ørerne. Du skal ihvertfald ikke prøve at putte ting og sager derind for at prøve.

Men måden ting lyder på, har direkte betydning for, hvordan vi opfatter smagen. Det har flere forskere efterhånden bevist.

En af dem er Charles Spence fra The Crossmodal Laboratory på Oxford University. Han og hans kolleger forsker i, hvordan vores sanser påvirker hinanden – og dermed de indtryk vi ender med at få af vores omverden. Meget af det de finder ud af er ret overraskende. Og de er så dygtige, at de har modtaget den eftertragtede Ig Nobel pris i 2008 for noget af deres arbejde.

De har blandt andet fundet ud at, at lyd direkte kan ændre den måde vores smagsløg registrer smagselementer som f.eks. sødme og bitterhed. Og istedet for at komme med en lang forklaring, synes jeg du skal prøve selv:

Du skal bruge:

2 stykker god, mørk chokolade – gerne med et højt kakaoindhold

1 sæt hovedtelefoner

Put første stykke chokolade i munden, sæt dette stykke lyd på – og luk så øjnene og smag….

Prøv at lægge mærke til detaljerne i smagen. Og læg mærke hvor på tungen, du registrer smagen.

Når du har gjort det, og måske lige skyllet munden med lidt vand, så prøv chokoladestykke nummer to, mens du istedet lytter til lydbid nedenfor og igen registrerer smagsnuancerne.

Hvis tingene går som planlagt, vil du opleve, at det første chokolade vil smage sødere end nummer to, hvor bitterstofferne til gengæld vil stå tydeligere frem. Du vil sandsynligvis også opleve, at du registrerer smagen forskellige steder på tungen. Ved den første lyd lidt længere fremme på tungen end nummer to, hvor det vil foregå bagerst i munden.

Det er små forskelle. Men for de fleste nok til, at der er en tydelig forskel.

Du kan læse mere her, hvor der også er forslag til lidt flere “hjemmeforsøg”.  

Og så kan du måske også begynde at tænke over, hvordan lyd og musik påvirker dine smagsløg næste gang du er ude at spise. Det er noget vi vender tilbage til i senere blogindlæg.

God fornøjelse!

0

Add a Comment


UA-55959020-1