Tip #8: Spil bare trist musik i butikken

Posted by:

Du skal ikke nødvendigvis være bange for at spille trist musik i din butik eller restaurant, så længe det giver mening i forhold den generelle stemning. Dine kunders hjerner vil nemlig elske et eller flere triste numre i playlisten.

Glad musik giver glade kunder!

Det er et udsagn jeg har hørt lidt for ofte. Desværre er det ikke helt i tråd med virkeligheden.

Jo. Man kan blive glad i hovedet af at høre glad musik, fordi følelsen smitter.

Derfor er mange bange for at spille trist musik i butikken eller restauranten, for ikke at skabe en trist stemning. Det er bare ikke altid det rigtige at gøre. Af flere årsager. 

Kender du det, at du hører en trist sang og får en klump i halsen?

Samtidig er det egentlig også en lidt rar fornemmelse. Så du starter sangen forfra for lige at opleve det igen. Lidt ligesom Bridget Jones, der i hjertesorg skråler med på ”All by myself”, mens hun kværner store mængder is direkte fra bøtten.


via GIPHY

Vi elsker musik, der giver os den fornemmelse.

Psykologer kalder det ”behagelig tristhed” og mener, det er fordi, den type musik blandt andet udløser et hormon i hjernen kaldet prolaktin.

Fun Fact

Hormonet prolaktin er primært ansvarlig for dannelse af mælk. Men det udskilles også ved orgasme og gråd, og det er grunden til, at vi bliver trætte efter begge dele.

Ved gråd mener forskerne, at det hjælper os til ikke at overreagere på sorg, men i stedet giver en behagelig og lidt sløv fornemmelse i kroppen, så vi ”bliver færdige” med følelsen. 

For vores forfædre har det haft betydning for deres overlevelse, så de ved sorg kunne komme tilbage til fokus og ikke overså sabeltigeren, der havde sneget sig ind på dem, mens de hulkede over at have hugget sig i foden med stenøksen...

Dine kunder får en coctail af hormoner ved trist musik

Prolaktin er langt fra det eneste hormon, der er på banen, når dine kunder hører trist musik i butikken eller restauranten. De kunder får faktisk en hel coctail af hormoner.

De andre hormoner i spil er dopamin - kroppens stærkeste belønningshormon som blandt andet driver af shoppingadfærd - samt oxytocin, som også kaldes for tillidshormonet, fordi det får os til at fatte umiddelbar tillid og samhørighed med andre mennesker.

Jeg behøver ikke at fortælle dig, at der er potentiale i den der behagelige tristhed, vel?

Men vi er ikke helt færdige.

Trist musik kan øge opholdstiden

Forskere har vist, at den største effekt på øget opholdstid og større omsætning af langsomt tempo i musikken er allerstørst ved....

Ja, du gættede det selv: Trist musik.

Når de spillede langsom musik, som gav en gladere følelse, var effekten tydeligt mindre.

Så det kan godt være at glad musik giver glade kunder.

Men trist musik kan bare være bedre, når du skal skabe større omsætning med musikken. 

Få musik i butikken, der påvirker dine kunders adfærd - og din bundlinie - positivt.

RETAIL NOW

Lær mere om hvordan musik virker i retail

20/5 2021 kl. 9-12

Fængslet i Horsens

Foto: FÆNGSLET

0

Add a Comment


UA-55959020-1